ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Η Κέρκυρα δεν αποκαλύπτεται αμέσως, αλλά πρέπει να ανακαλυφθεί σιγά σιγά, λίγο κάθε φορά έτσι όπως έκαναν χιλιάδες χρόνια πριν οι Φαιάκες όταν αποβιβάσττηκαν εδώ με τα θρυλικά πλοία τους και ανακάλυψαν βαθμιαία τα χρώματα, τα αρώματα, τους ήχους και τα συναισθήματα.
Απέραντες παραλίες απο λεπτή άμμο, γραφικοί κολπίσκοι, χωριά σε απότομες πλαγιές και ακόμη δάση με ελιές που ξεπερνούν τα 8 μέτρα και η παλιά πόλη με τα αρχαία κτίρια αποτελούν την κορνίζα ενός πρακτικού και συγχρόνως μοντέρνου νησιού που γνωρίζει καλά πως να κατακτήσει τον ταξιδιώτη με την γοητεία και τις παραδόσεις περασμένων εποχών.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ

Η πυκνή βλάστηση, η έκρηξη λουλουδίων την άνοιξη, η ύπαιθρος γεμάτη απο ελιές και κυπαρίσσια που περιβάλλουν τις παραλίες είναι το αποτέλεσμα των πλούσιων χειμερινών βροχών και ενος μεσογειακού κλίματος που αγκαλιάζει το νησί κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Το καλοκαίρι η ζέστη μετριάζεται απο τους ανέμους και τον χειμώνα, που ποτέ δεν είναι πολύ κρύος, η μέση θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 10 με 12 βαθμούς τις πιο κρύες μέρες του Ιανουάριου.
Η Κέρκυρα ανήκει στο σύμπλεγμα των Επτανήσων (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Κύθηρα) και απο αυτά είναι το δεύτερο σε έκταση μετά την Κεφαλλονιά.
Βρίσκεται στο στόμιο της Αδριατικής θάλασσας και σε μικρή απόσταση απο τις ηπειρωτικές και τις Αλβανικές ακτές όπου τα νερά παίρνουν το όνομα Κερκυραική θάλασσα που είναι γνωστό στο βόρειο τμήμα ως το ακρωτήριο του Αγ. Στεφάνου (μόλις 2 χλμ).
Απο γεωλογική άποψη η Κέρκυρα είναι παρόμοια με την κοντινή Ελληνική ακτή, το έδαφος της είναι μάλλον πεδινό, συναντώνται όμως και τρεις μέτριου ύψους οροσειρές.
Στα βορειοανατολικά αναπτύσσεται η ψηλότερη κορυφή ο Παντοκράτορας.
Το βόρειο τμήμα του νησιού προκύπτει με πολλές ανώμαλες επιφάνειες που υποβοηθούν τον σχηματισμό γραφικών κολπίσκων, όρμων εξαιρετικής ομορφιάς και ακρωτηρίων ενώ σταδιακά προς το νότο οι αμμώδης παραλίες παρατείνονται διαμορφώνοντας έτσι μια ομαλή ακτή.
Ολόκληρο το νησί περιβάλλεται απο πολυάριθμες νησίδες, αλλά για περισσότερη έρευνα επισκευθείτε το τμήμα: Διαπόντια νησιά.
Με την πάροδο του χρόνου η Κέρκυρα υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή ανάπτυξη για να προσφέρει στον επισκέπτη μοντέρνες υποδομές, όμως διατηρεί ακόμα τα παραθαλλάσια ταβερνάκια στα χωριά και την παραδοσιακή εμφάνιση του παρελθόντος η οποία ενώμενη με την χαρά της ζωής και την φιλοξενία των κατοίκων είναι κάτι που θα αισθανθείτε απο την πρώτη μέρα των διακοπών σας.


ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκταση (Νομαρχία Κέρκυρας)

Έκταση Κέρκυρας (νησί)
Μήκος
Πλάτος
Επινάνεια ακτών
Η πιο ψηλή κορυφή
Πληθυσμός
Αριθμός χωριών
640 τ.χλμ. (συμπεριλαμβάνονται τα νησιά Παξοί, Αντίπαξοι, Οθώνοι, Ερείκουσσα, Μαθράκι)
580 τ.χλμ.
65 χιλιόμετρα
κυμαίνεται απο 4 εως 30 χλμ
217 χιλιόμετρα
911 μ. (Παντοκράτορας)
111.975 κάτοικοι
209


ΠΩΣ ΝΑ ΦΘΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Απο την Αθήνα εκτελούνται καθημερινές πτήσεις που διαρκούν μία ώρα. Επίσης κατα την διάρκεια του καλοκαιριού το νησί συνδεέται με πολλές Ευρωπαικές χώρες με καθημερινές πτήσεις Charter. Ορισμένες απο τις αεροπορικές εταιρειές που καλύπτουν αυτή την γραμμή είναι: British Airways, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, Lufthansa, Swissair, KLT, LOT, Malev.
Υπαρχουν ακόμα πτήσεις που συνδέουν την Κέρκυρα με Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Θεσσαλονίκη με διάρκεια αντιστοίχα 95 λεπτών, 120 λεπτών, 25 λεπτών και 55 λεπτών.
Το αεροδρόμιο "Ιωάννης Καποδίστριας" απέχει 2 χλμ. απο την πόλη.


Η Κέρκυρα συνδέεται ακτοπλοικώς με την Ιταλία απο διάφορες Ελληνικές και Ιταλικές ναυτιλιακές εταιρίες (Minoan, Hellenic, Anek, Superfast, Blue Star, Ventouris...) με αναχώρηση απο Βενετία, Ανκόνα, Μπάρι και Μπρίντιζι.
Το δρομολόγιο μπορεί να γίνει απευθείας ή το πλοίο να πιάσει λιμάνι στην Ηγουμενίτσα και απο εκεί με ένα άλλο πλοίο φθάνετε στην Κέρκυρα. Όλο τον χρόνο εκτελούνται δρομολόγια με φεριμπότ και δελφίνια που συνδέουν την Κέρκυρα με την Πάτρα (6/7 ώρες) και την Κέρκυρα με την Ηγουμενίτσα (1 ώρα και 30 λεπτά περίπου).
Ακόμη η Κέρκυρα συνδέεται και με άλλα νησιά όπως τους Παξούς (1 ώρα) και τα Διαπόντια νησιά με αναχώρηση απο το Σιδάρι.


Επιπλέον για την Κέρκυρα απο την Αθήνα (7/8ώρες), την Θεσσαλονίκη (8 ώρες) και αντιστρόφως μέσω Ηγουμενίτσας εκτελούνται δρομολόγια όλο το χρόνο με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ωράρια και τις τιμές
των αεροπλάνων, πλοίων και λεωφορείων

ΠΩΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ


Εκτός απο την καλή συγκοινωνία με λεωφορεία που εξυπηρετούν τα κύρια σημεία του νησιού (Παλαιοκαστρίτσα, Κάβος, Ύψος, Σιδάρι, Γουβιά, Κασσιόπη, Ρόδα κ.τ.λ. όλα με αφετηρία την πόλη της Κέρκυρας) το οδικό δίκτυο καλύπτεται επίσης απο υπηρεσία Ταξί (δες τιμές).
Είναι πολύ εύκολο να ενοικιάσετε ποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκίνητα ή τζίπ σε κάθε τουριστικό μέρος του νησιού.
Επιπλέον οργανώνονται πολλές εκδρομές απο ταξιδιωτικά πρακτορεία για να ανακαλύψετε το νησί με λεωφορεία και πλοία.


Όσον αφορά τα σκάφη εκτός απο την παρουσία πολλών σημείων αποβίβασης στις τουριστικές περιοχές είναι πάντα δυνατό να ενοικιάσετε βάρκες ή να επωφελειθείτε απο την υπηρεσία taxi-boat. Για όποιον διαθέτει βάρκα ή κάποιο άλλο σκάφος στο βόρειο τμήμα της πόλης στα
Γουβιά υπάρχει Mαρίνα που προσφέρει αξιοσημείωτη φιλοξενία και άνεση.
Στην πόλη υπάρχουν 3 διαφορετικά λιμάνια για να αράξετε, το παλιό λιμάνι που είναι κατάλληλο για μικρά σκάφη και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για ψαράδικα, η μαρίνα Μανδράκι που βρίσκεται κάτω απο το παλιό φρούριο και χρησιμοποιείται απο ως επι το πλείστον απο ιστιοφόρα (τηλ. του υπεύθυνου 6978892243) και η μαρίνα ΝΑΟΚ που είναι ίσως η πιο εξοπλισμένη απο τις 3.
Το ΝΑΟΚ που είναι επίσης και ναυτικό κλάμπ απο το 1935 δέχεται κάθε είδους σκάφος. Για πληροφορίες μπορείτε να γράψετε στο naok@otenet.gr ή να τηλεφωνήσετε στο 26610 30470.


ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΤΕ


Μάιος: Ξεκινάει η πραγματική καλοκαιρινή σεζόν με ζεστό κλίμα κατά την διάρκεια της ημέρας και δροσιά το βράδυ. Το νησί είναι ακόμη άδειο, με λίγο τουρισμό επομένως οι παραλίες είναι ερημικές. Η θάλασσα είναι σχεδόν πάντα ήρεμη εξαιτίας των ανέμων που πνέουν και η ενδοχώρα είναι πλούσια σε λουλούδια.
Ένα περίεργο φαινόμενο: το βράδυ στην ύπαιθρο είναι δυνατό να θαυμάσετε τις πυγολαμπίδες.
Ακόμα αυτός είναι ο κατάλληλος μήνας για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει το Ορθόδοξο Πάσχα.

Ιούνιος: Αρχίζει η πραγματική ζέστη η οποία κάνει την παραλία το ιδανικό μέρος για να περάσετε όλη την ημέρα.
Η θάλασσα έχει ζεστή θερμοκρασία και οι παραλίες αρχίζουν να γεμίζουν.
Ο καλύτερος μήνας απο άποψη θερμοκρασίας για άνετο νυχτερινό ύπνο.

Ιούλιος: Η θερμοκρασία είναι αρκετά ανεβασμένη, αλλά μετριάζεται απο ένα ήπιο άνεμο που ονομάζεται Μαίστρος. Ξεκινάει ο μαζικός τουρισμός και το νησί γεμίζει απο τουρίστες που προέρχονται απο όλη την Ευρώπη εκτός απο τους ίδιους τους κατοίκους που είναι τώρα σε διακοπές.
Για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ είναι απαραίτητος ο κλιματισμός.

Αύγουστος: Ζέστη όπως τον Ιούλιο, αλλά με περισσότερη υγρασία. Σίγουρα πρόκειται για τον μήνα με τους περισσότερους τουρίστες, κυρίως με Ιταλούς, που παρατηρούνται και στις παραλίες και στα νυχτερινά κέντρα.
Η παραλίες είναι συνωστισμένες και είναι ο μήνας με την περισσότερη ζωή στο νησί.

Σεπτέμβριος: Αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και η παραλία είναι κατάλληλη μόνο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
Υπάρχουν μέρες με βροχοπτώσεις που αργότερα αλλάζουν αποκαλύπτωντας ένα καταγάλανο ουρανό και ένα ζεστό ήλιο. Κατά την διάρκεια της νύχτας σας συμβουλεύουμε να ντύνεστε πιο ζέστα διότι ξεκινάει η ψύχρα.


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου που ξεκινάει τον Μάιο και τελειώνει τον Σεπτέμβρη, βρέχει σπάνια και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 23 και 36 βαθμούς.
Υπάρχουν συχνά ημέρες που ένα ελαφρό αεράκι κάνει την ατμόσφαιρα πιο δροσερή. Ο Μαίστρος πνέει συνήθως νωρίς το απόγευμα απο τον βορρά πρός τον νότο.
Πρέπει να αποφύγετε την επίσκεψη σας στην πόλη τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας διότι μπορεί να αποδειχθεί ασφυκτικό, ενώ το βράδυ το κλίμα είναι τέλειο για μια ευχάριστη βόλτα.
Παρακάτω σημειώνονται μερικές θερμοκρασίες (σε °C) που αφορούν τους καλοκαιρινές μήνες.
 
    Μάϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπτ
Θερμοκρασίες ημέρας 22 32 36 33 24
Θερμοκρασίες νύχτας 15 20 24 22 16
Πιθανές βροχές 4 3 1 0 5

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ


Κωδικός για να τηλεφωνήσετε στην Kέρκυρας


Αστυνομία
Τουριστική Αστυνομία
Τροχαία
Νοσοκομείο
Πρώτες βοήθειες
Λιμεναρχείο
Λιμάνι Γουβιά
Ναυτιλιακό κέντρο Κέρκυρας
Αεροδρόμιο
Σταθμός λεωφορείων
Ράδιο ταξί
Γραφείο τουρισμού
Ταχυδρομείο
O.T.E

26610 (πόλη)
26620 (νότος)
26630 (βορράς)

39509/41203/38661
39503/30265
39294
88200
41000
32655/40002/33108
91475/91376
30470
38694/30180/38079
39985/32185/31595/30627
33811/33812
30625
39270/25544
34699

 
Corfu-KerkyraΕπικοινωνία Corfu-Kerkyra.eu