ΝΗΣΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠO ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 

Αναρίθμητα μικρά ερημικά νησιά και μερικά μεγαλύτερα, όμως όλα διάσημοι τουριστικοί προορισμοί βρίσκονται γύρω απο την Κέρκυρα.
Όλα αυτά τα νησιά αποτελούν σίγουρα ένα πιθανό προορισμό για μία ή περισσότερες μέρες διακοπών.
Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα νησιά υπάρχουν:
- στα νότια της Κέρκυρας ΠΑΞΟΙ, ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ
- στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας τα ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ τα οποία είναι: Μαθράκι, Ερείκουσσα, Οθώνοι
- στα βόρεια της πόλης Βίδος και Λαζαρέτο
- στα νότια της πόλης της Κέρκυρας το Ποντικονήσι.

ΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

Στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας απο 2 έως 7 μίλια απο τις ακτές της μια ομάδα νησιών, τα ονομαζόμενα Διαπόντια αποτελούν το πιο ακραίο Ελληνικό έδαφος στη Δύση. Τα μεγαλύτερα νησιά ανάμεσά τους είναι το Μαθράκι, η Ερείκουσσα και οι Οθώνοι μικροί παράδεισοι, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και η ζωή κυλάει με αργούς ρυθμούς.
Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι και οι τουριστικές υποδομές σε αυτά τα νησιά συγκεντρώνονται σε ελάχιστα ξενοδοχεία και οι ταβέρνες μετριούνται στα δάκτυλα ενός χεριού.
Εδώ η φύση είναι πολύ άγρια και οι μικρές παραλίες προσφέρουν λεπτή άμμο, χαλάρωση και ηρεμία ακόμα και στην αιχμή της περιόδου.
Τα Διαπόντια νησιά, που σας υπενθυμίσουμε ότι ανήκουν στην περιφέρεια της Κέρκυρας, αντιπροσωπεύουν την ευκαιρία για μια εκδρομή μακριά απο τον ασφυκτικό τουρισμό του Ιουλίου και Αυγούστου. Κατά την διάρκεια όλης της καλοκαιρινής περιόδου είναι δυνατό να προσέλθετε στα Διαπόντια νησιά μέσω τακτικών δρομολογίων πλοίων τα οποία αναχωρούν απο την πόλη της Κέρκυρας ή απο το τουριστικό χωριό Σιδάρι στα βόρεια του νησιού.
Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία διοργανώνουν εκδρομές με ιδιωτικές βάρκες στο ένα ή και στα δύο Διαπόντια νησιά.


ΜΑΘΡΑΚΙ
 

Το Μαθράκι επέχει 4 ν. μίλια απο τις βόρειες ακτές της Κέρκυρας και βρίσκεται κοντά στην παραλία του Αρίλλα.
Απο τα υπόλοιπα 3 νησιά είναι το πιο μικρό και το λιγότερο προσιτό εξαιτίας των βράχων που το περιβάλλουν.
Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχει μόνο ένας δρόμος που ενώνει την βόρεια περιοχή που ονομάζεται
Κάτω Μαθράκι με εκείνη στα νότια που ονομάζεται Άνω Μαθράκι.


Απο αυτόν τον κύριο δρόμο που διασχίζει όλο το νησί ξεκινούν διάφορες διακλαδώσεις που οδηγούν σε κόλπους και ερημικές παραλίες εκτός απο μερικά λιμανάκια όπου αράζουν αλιευτικά σκάφη.
Η δυτική ακτή χαρακτηρίζεται απο βράχια ενώ η ανατολική ακτή έχει την ωραιότερη αμμώδη παραλία του νησιού.
Η άμμος αυτός της παραλίας είναι πολύ λεπτή και τα νερά είναι ρηχά.
Κατά μήκος της διαδρομής θα βρεθείτε μέσα στο πράσινο και περπατώντας θα φθάσετε στο μοναδικό χωριό που αποτελείται απο περισσότερα απο 2 σπίτια... Μετά ο δρόμος κατεβαίνει ξανά πρός την θάλασσα περιτριγυρίζοντας την ανατολική ακτή του νησιού μέχρι να φθάσει στο βορρά στο λιμάνι όπου φθάνει το πλοίο που συνδέει Μαθράκι με Κέρκυρα και Οθώνοι.
Οι τουριστικές υποδομές είναι ελάχιστες, υπάρχουν 2 ή 3 ταβέρνες και ορισμένα καταλύματα κοντά στο λιμάνι.ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ
 

Απο τα Διαπόντια νησιά η Ερείκουσα βρίσκεται πιο βόρεια. Χαρακτηρίζεται απο 2 μεγάλες παραλίες Πόρτο και Φίκι με πληθυσμό περίπου 100 κατοίκους.
Η μορφολογία του εδάφους είναι κυρίως ομαλή με παραλίες γεμάτες άμμο οι οποίες είναι κατάλληλες για οικογένειες και παιδιά.


Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχουν 6 οικισμοί: Τανδούλις, Παλιοκαλύβα, Σουκιά, Πόρτα, Δένδρα και Γειτονιές.


ΟΘΩΝΟΙ
 

Οι Οθώνοι αποτελούν το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας και είναι το μεγαλύτερο απο τα Διαπόντια νησιά (σχεδόν 6 χλμ πλάτος και 3,6 χλμ.μήκος).
Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχουν πολλοί λόφοι με κορυφές 400 μέτρων και οι ακτές στο μεγαλύτερο μέρος έχουν βράχια.
Επίσης υπάρχουν πολλά χωριά έστω και αν τα περισσότερα απο αυτά κατοικούνται μόνο κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Τα πλοία απο την Κέρκυρα φθάνουν στο λιμάνι Άμμο στο εσωτερικό μιας ωραίας παραλίας.
Απο εδώ ξεκινούν διάφοροι δρόμοι που καλύπτουν όλο το νησί.


Υπάρχουν παραλίες με λευκή άμμο και η σπηλιά της Καλυψώς.


ΒΙΔΟΣ

 

Ο Βίδος που ονομάζεται και Πτιχιά είναι ένα μικρό νησί ακριβώς μπροστά απο την πρωτεύουσα του νησιού της


Κέρκυρας σε περίπου 1200 μέτρα.
Φθάνοντας με το πλοίο στο λιμάνι της
Κέρκυρας φαίνεται στα δεξιά.
Για να φθάσετε στον Βίδο πρέπει να πάτε στο παλιό λιμάνι της πόλης απο όπου αναχωρούν καθημερινά βάρκες που συνδέουν την πόλη με το νησάκι.
Η βάρκα αναχωρεί κάθε ώρα και το ταξίδι διαρκεί λιγότερο απο 10 λεπτά και κοστίζει μόνο 2 ευρώ με επιστροφή.

Στο παρελθόν το νησί κατακτήθηκε απο τους Γάλλους, αλλά αργότερα με την Αγγλική κυριαρχία γίνεται αρχικά απόρθητη και μετά αφού καταστράφηκε εγκαταλήφθηκε.
Σήμερα στο νησί υπάρχει ένα εστιατόριο και μπαρ καθώς και ένα Σέρβικο μαυσολείο προς τιμή των Σερβων που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και ένα φάρο που υποδεικνύει την πλεύση των πλοίων που φθάνουν στην Κέρκυρα. Εκτός αυτού στον Βίδο υπάρχουν 2 παραλίες και ένα μονοπάτι για να κάνετε το γύρω του νησιού με τα πόδια.


ΛΑΖΑΡΕΤΟ


Αυτό το νησάκι βρίσκεται στον μισό δρόμο ανάμεσα στην πόλη και την παραλία Γουβιά, μεσοπέλαγα στο Κοντόκαλι.
Πολύ πιο μικρότερο απο τον Βίδο αυτό το νησί ονομάζεται Λαζαρέτο εφόσον ήταν το λοιμοκαθαρτήριο της Κέρκυρας καθώς εκεί πήγαιναν οι άρρωστοι σε καραντίνα.
Σήμερα το Λαζαρέτο θεωρήται εθνικό μουσείο προς τιμή των επαναστάτων που εκτελέστηκαν απο τους Γερμανούς κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.


ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ

Το Ποντικονήσι είναι ένα μικρό νησάκι στα νότια της πόλης της Κέρκυρας και πιο συγκεκριμένα απέναντι απο το αεροδρόμιο και την λιμνοθάλασσα του Χαλκιοπούλου.
Για να φθάσετε εκεί υπάρχουν καίκια που αναχωρούν απο το λιμανάκι όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Βλαχέρνας στο νόριο άκρο της περιοχής Κανόνι.
Περισσότερο απο ένα νησί είναι ένας μεγάλος βράχος με πλούσια βλάστηση όπως κυπαρίσσια και στην κορυφή ανάμεσα στο πράσινο υπάρχει ένα Βυζαντινό παρεκκλήσι.
Άσπρα σκαλιά οδηγούν στην εκκλησία του Παντοκράτορα όπου υπάρχουν μαρμάρινα του XIII αιώνα απο την επίσκεψη της Ελισάβετ της Αυστρίας και του αρχιδούκα Ροδόλφου που πραγματοποιήθηκε το 1800.

 
Corfu-KerkyraΕπικοινωνία Corfu-Kerkyra.eu